Laatste Nieuws

feb 19, 2016

Oproep aan party-organisators - wat is een QUEERFEEST?


Afgelopen 22 januari was het derde feest in WORM wat ik organiseerde onder de titel 'GenderBendingQueerParty'. Het was niet alleen alsof ik zelf rondwandelde in mijn droom, het was ook nog eens best druk bezocht. Het was hét feestje. Gelukkig was ik niet de enige die het zo ervoer, veel mensen gaven me positieve reacties en feedback. Heel erg gaaf. 

Nu wil ik graag wat over mezelf vertellen, en over waarom ik dit feest organiseer. Ik ben namelijk geen partyplanner, conceptbureau of marketingmachine. Ik zou geen enkel ander feest willen organiseren dan een queerfeest. Dit is omdat ik denk dat dit noodzakelijk is, en omdat ik er mijn kwaliteiten en eigenheid in kwijt kan.

Categorie: Blog
Ingezonden door: manon

Ik hou van uitgaan. Uitgaan is voor mij altijd al een manier geweest om mijn vrijheid te verwerven. Vroeger deed ik dat door me aan te passen en mee te doen, later door te shockeren en schoppen, en nu door te zoeken naar ruimtes waar ik me vrij voel, en uitgenodigd mijn leukste zelf te zijn. Dat is geen makkie. Mijn leukste zelf wil namelijk niet beoordeeld worden op normen wat betreft uiterlijk, gender, seksuele orientatie of gedragingen die hierbij zouden horen. Mijn leukste zelf vindt het een feest om maskers, pruiken, glitters, en lichaam te laten zien. Dat kan bijna nergens, en dat vind ik jammer. Ik ben vaak in conflict geraakt met anderen op dansvloeren, en nog vaker heb ik me heel erg 'anders' en ongemakkelijk gevoeld, terwijl ik daar natuurlijk niets van probeerde te laten merken. 'Waarom loop je er dan zo bij?', vragen veel mensen me dan. Wel, dat is, net als bij geaardheid bijvoorbeeld, niet per sé een keuze. Ik wil dit niet alleen dóen, ik bén dit nu. Ik wil dit kunnen zijn. Maar ik wil ook dat het goed voelt, en die twee dingen zijn niet vaak verenigbaar. En begrijp me niet verkeerd: ook als ik me niet 'verkleed' voel, als ik 'gewoon' mijn dagelijkse zelf ben, voelde ik me vaak onveilig en onprettig. Als ik zelf dacht onopvallend te zijn, en 'rustig uit te kunnen gaan', werd ik ook vaak benaderd met opmerkingen over 'excentriciteit' en 'artistiek doen'. Dus ik zocht verder, naar plekken waar dit niet gebeurde.

Door de jaren heen verzamelde ik mensen om me heen die hier ook naar zoeken. Soms vanuit dezelfde persoonlijke strijd, soms omdat ze het gewoon superleuk vinden een bak glitters over zichzelf heen te gooien (en dit misschien minder serieus nemen als ik), maar me wel het gevoel geven dat ze het begrijpen. Een soort 'glitter allies'. Ik deed het, met hun, op huisfeesten, op podia en op veilig afgebakende stukjes dansvloer. In Berlijn lukte dit vaak beter, ik reflecteerde me suf op hoe dat kwam, wat anders voelde, en waarom. 

Een aantal feesten gaven me het gevoel dat iedereen snapte wat ik voelde. Deze feesten heb ik geanalyseerd als een gek. Wat is het aan dit feest waardoor ik me hier zo veilig voel? Waardoor voel ik me eindelijk een keer geen freak? 

Dit waren queerfeesten*. Op deze feesten waren mensen écht divers (in leeftijd, gender, outfit, soms zelfs in huidskleur) en er waren nergens groepjes. Er was entertainment om me heen maar ook ruimte om zelf in te nemen, bijvoorbeeld op een dansvloer. Mensen gedroegen zich heel seksueel, maar dat voelde niet alsof ik dat ook moest. Ik voelde geen norm, en niemand vroeg waarom ik er zo uitzag, en of ik een piemel had. (yup, vaak gehoord)

Hoe belangrijk dat gevoel is, dat weten slechts degenen die het ook verlangen en het herkennen terwijl ze dit lezen. Het is een lifechanger. Je weet namelijk niet dat wat jij verlangt mogelijk is, totdat je ziet dat anderen het ook doen.

 

Ik wil dit, met mijn feest in WORM. Ik wil een veilige plek voor mensen die zich in het dagelijks leven heel vaak onveilig voelen. Die moeten uitleggen waarom ze zijn wie ze zijn, of die zich beperken tot iets anders om met rust gelaten te worden. Ik wil een plek met zo weinig mogelijk norm, zo weinig mogelijk 'moeten', maar wel met ruimte om te 'kunnen'. Waar mensen worden geinspireerd om iets uit te trekken en het later toch weer aandoen omdat het wel genoeg was voor dat moment. En dat dan niemand dat gek vindt. Waar mensen worden geprikkeld iets aan te trekken wat ze altijd stiekem al eens wilden proberen maar nooit wisten wanneer dan, en voor wie. Waar mensen zoenen en voelen in hoekjes midden in de club zonder dat ze stiekem worden gefilmd. 

Ik hoop dat het me (is ge)lukt. Ik hang over een tijdje weer dit bord bij de deur van WORM, en ik hoop dat jullie dan weer allemaal komen, om me hierbij te helpen. En ik hoop dat ik door kan gaan tot het bord niet meer nodig is. Tot die tijd is een queerfeest noodzaak, en ook echt iets anders dan een gayfeest. En ik roep iedereen die een queerfeest wil neerzetten op na te denken over hoe (queer) dan, en over hoe de doelgroep van het feest erop kan vertrouwen dat ze deze nacht veilig zijn, zoals ze zijn. 

 

*namen? DIEP slotfeest in Utrecht, Queersmear, GEGEN en BLITZ in Berlijn.

 

 

WELCOME

this is a queer party --- which means:

 

 • First of all: fun without limits!

 • Queer is based on a sex-positive philosophy.

 • We celebrate sexuality, regardless of gender or sexual orientation.

 • Queer is not exclusively gay and lesbian; it is an independent, equal, borderless, D.I.Y., self-concious, provocative and genderfuck way of thinking, behaving and acting.

 • We do not have a beauty standard inside!

 • We encourage every-body to have fun, enjoy their bodies, and each other’s bodies, but remember to do this respectfully, and:

 • **CONSENT IS KEY**

 • naked does not equal up for grabs!

 • never think an other body is yours!

 • Please note: NO CAMERA'S

 • there's a photographer inside to capture your pretty faces voluntarily.

 


<<

Ik vind het leuk als je commentaar achterlaat, scroll omlaag en laat van je horen!


 • Jhon Jairo - February 19, 2016, 4:49 pm
  Mooi gesproken, herkenbaar en ook een mooie motivatie om te omarmen en uit te voeren. Een plek zonder enige vorm van negatieve invulling van hoe het zogenaamd zou moeten. Een prettig idee ook dat dit mogelijk is en blijft in het Rotterdamse. Goed bezig. Kus Jhon

Add a comment

Your Name(*):
Email:
Reply Notify:
Comment(*):
 
 
Trackback-URL